Neki tipovi kose su manje zahtjevniji od drugih.
Imamo kose koje se oblikuju jednim potezom četke, neke druge su tanke, pa samim tim vrijeme oblikovanja je kraće, a zatim postoje “srećnice”, (i pisac ovih redova spada u poslednju grupu) sa kosom poput lavlje grive (doslovno), koja će sama da se “oblikuje” onako kako njoj odgovara bez obzira na vremenske uslove ili raspoloženje vlasnice te iste grive…

Još ako je korjen problematičan, e onda imamo o čemu razgovarati. Šta pa sad to znači? To znači ako je kosa gusta, suva i bez sjaja sa tendencijom “nadušivanja” a istovremeno sa korjenom koji se masti, to znači pranje najmanje 2 puta nedeljno, proizvodi protiv mašćenja kose, proizvodi za hidrataciju dužine, “nešto” da joj doda sjaj, “nešto” za protiv “nadušivanja”, “nešto” za “nešto”…… i tako u krug, a kosa sve suvlja i suvlja, a korjen sve masniji i masniji, plus razni pramenovi, farbanja, bože moj, pa treba pratiti modu… da ne pominjem koliko je vremenski potrebno da ovakvu kosu samo prosušim, a o feniranju same sebe i ne pomisljam bez obzira što sam frizer već dugi niz godina….
Na sreću, prije nekih 9-10 godina imala sam sreću da budem gost u jednom Paul Mitchell salonu na Manhatnu gdje su mi preporučili fantastičnu i sasvim jednostavnu kombinaciju za moju “grivu”. Šampon Two i Hair Repare Treatment.
Šampon Two namijenjen za neutralisanje mašćenja korjena kose i dubinsko čišćenje dlake. Šampon sadrži ekstrakt kamilice i limuna. Normalizuje prekomjerno lučenje sebuma, čisti izumrle ćelije koje ostaju na tjemenu, a da pri tom ne isušuje kosu. Pogodan je za česta pranja, a za bolje čišćenje korjena preparat ostaviti da djeluje 3 minuta, pa isprati.
Pošto se kosa isfrotira posle pranja šamponom Two, nanijeti Hair Repare Treatment (tretman za regeneraciju kose) sa dubokim djelovanjem. Ovaj proizvod učvršćuje dlaku i dubinski obnavlja oštećenu, suvu, lomljivu, kovrdžavu i neobuzdanu kosu dodavanjem hranljivih materija, minerala i ugljenih hidrata. Kosi vraća vlažnost, elastičnost i sjaj. Pošto nanesete proizvod na isfrotiranu kosu, odprilike veličine oraha, pustite da djeluje 1-3 minuta za nježno djelovanje, ili 10-20 minuta za jače strukturiranje, pa isprati. 
Zahvaljujući ovoj kombinaciji, moja frizura može da traje 4 dana kada je ravno isfenirana, a kada se urade spiralne lokne i do 5 dana. S vremena na vrijeme uradim KeraTriplex tretman, ali o tome nekom drugom prilikom…. Do tada, njegujte sebe i svoju kosu….